Der Reichstag


Der Reichstag
set fra plænen foran den massive bygning. Rigsdagsbygningen blev taget i brug af det tyske kejserrige i 1894 og siden af Weimarrepublikken indtil februar 1933, da rigsdagsbranden umuliggjorde rigsdagsmøder i huset. Nazisterne fik som bekendt magten, og de gjorde ikke noget for at bygge rigsdagen op igen. 2. verdenskrig var hård ved bygningen. Efter krigen valgte Vesttyskland at gøre Bonn til hovedstad, og der var derfor egentlig ikke brug for Der Reichstag. Alligevel blev den restaureret, så den kunne bruges til repræsentative formål. I 1990 blev den officielle højtidelighed for genforeningen holdt i rigsdagsbygningen og dagen efter også et symbolsk rigsdagsmøde.
I dag er bygningen gennemrenoveret og er atter fungerede rigsdagsbygning -
Der Reichstag.
Vi fik adgang før alle andre i den lange kø. Far gik hen til en info-bod på plænen for at høre til ventetiden. Da damerne her så den gamle mand, skønnede de, at han ikke kunne klare at stå i kø i over 75 minutter, så vi fik adgang gennem en sideindgang. Lur mig, om ikke vi havde måttet stå i kø, hvis det mig, der havde spurgt i boden...!

 

 

Oprindeligt blev rigsdagsbygningen opført med en stor glaskuppel i midten, en arkitektonisk genistreg på den tid. Kuplen blev ødelagt under branden i 1933 og igen under krigen og blev fjernet helt under restaureringen efter krigen. Bygningen stod klar til nye rigsdagsmøder efter 8 års gennemgribende renovering i 1999. Rigsdagen og navnlig den store glaskuppel, som blev opført som en gestus til den oprindelige kuppel fra 1894, er en af de mest besøgte turistattraktioner i Berlin, og giver et imponerende udsyn over byen. Fra taget kan man også se ned på de folkevalgte, når de holder rigsdagsmøde.
 

Der Reichstag

 

Der Reichstag indefra

 


Kuplen er et mesterværk! Man kommer ind i et stort lyst rum med en omvendt kegleformet spejlsøjle i  centrum. Ved foden af søjlen og hele vejen rundt er Rigsdagsbygningens historie flot gengivet i montrer. To gangbroer går i spiraler op langs glasfacaderne til toppen af kuplen - med ensrettet færdsel op eller ned

 

 

 De forskellige synsvinkler, man man møder undervejs op og ned i kuplen, sammen med effekterne fra spejlene giver utroligt mange forskelligartede synsindtryk. En spændende oplevelse!

 Der Reichstag indefra

 

 

 

Udsigt fra taget af Der Reichstag over mod TV-tårnet og Bahnhof Friedrichstrasse, hvor det indtil 1989 var nødvendigt at skifte tog, hvis man skulle rejse mellem Øst- og Vestberlin. Byggekraner dominerede stadig Berlins skyline.





Udsigt fra den store trappe ud over Platz der Republik. Et spændende besøg er slut. Køen for at komme ind er stadig lang...

 Udsigt fra den store trappe ud over Platz der Republik.